Az áfonyáról

A hazánkban termeszthető gyümölcsfajok közül kevés tett meg olyan gyors és nagy utat egy évszázad alatt az erdőtől a házkerten át az üzemi ültetvényekig, mint az áfonya. Mint díszcserje is megállja a helyét, mivel szinte minden évszakban magára vonja az ember figyelmét.

  • tavaszi virágzáskor 3-4 héten keresztül gyönyörködhetünk a fehértől a halványrózsaszínű virágaiban
  • nyáron és kora ősszel sötétkék, vagy kékesfekete termései díszítik a bokrot
  • télen pedig vesszői sárgára, pirosra, skarlátpirosra színeződnek. Fő értéke viszont a gyümölcsében rejlik.

Gyümölcssavakat, cukrot, pektint, cseranyagot, vitaminokat tartalmaz.

Élelmezési értékei közül talán a legismertebb az áfonyadzsem, mint a vadhúsok régi elengedhetetlen- finom ízesítője. Az áfonya frissen vagy hűtve (2-3 hétig is tárolható) elsőrendű asztali gyümölcs, ami azonban igen sokféle formában feldolgozható (szörp, ivólé, lekvár, krémek, cukrozott gyümölcs, bor stb.). Fagyasztva kiválóan tárolható,- felengedve szinte ízletesebb, mint a friss gyümölcs. Szárítással viszont egy évig is eltartható. Az áfonya gyümölcse jelentős, A-vitamint tartalma révén a farkasvakság gyógyítására szolgáló gyógyszer alapanyaga. A II. világháborúban az amerikai pilóták áfonyadzsemet kaptak látásuk javítására!

Fürtös áfonya - Vaccinium corymbosum

Fürtös áfonya - Az USA keleti partvidékén őshonos. Nemesítésével 1900 óta foglalkoznak. Savanyú talajt kíván, de a 7 pH-t is elviseli, ennél lúgosabb környezetben azonban elpusztul. Rovarporozta növény, a pollen átvitelét elsősorban poszméhek végzik. Jól bírja a téli hideget, -23 °C-nál sem károsodik. Napos helyet kedvel.

Gyümölcse elhúzódóan érik, június végétől augusztus elejéig.

A nemes áfonyát Rinyakovácsiban, 1,7 hektáros ültetvényünkben termeljük. A teljes ültetvény csepegtető rendszerű öntözőberendezéssel öntözhető.


Vissza az előző oldalra